titel jagt og agility.jpg (18074 bytes)
Welsh'en som jagthund.

Oprindelig var en Welsh terrier en udpræget jagt hund, opdrættet til rævejagt og til jagt på små skadedyr.

Kennel Borchorst satser ikke på at opdrætte jagthunde, men familiehunde. Men det er klart at instinkterne ligger der . Vi har hvalpekunder der bruger deres Welsh til praktisk jagt, både på ræv og blodspor på rådyrjagt.

Vi synes det er dejligt hvis nogle vælger at kombinere familiehunden med den jagtlige side, men man skal tænke sig godt om inden man vækker for mange jagtlige anlæg op.

I f.eks. storkøbenhavns området er rævebestanden ved at være et alvorligt problem og medmindre man har tænkt sig at bruge sin hund til jagt, skal man nok undlade at lade den gå løs, hvor man ved at der er rævegrave.

Men vist er det spændende at arbejde med sin hund på spor og ved grav, så har du lyst til at forsøge dig, så kan du gennem Dansk Terrier Klub besøge en af de kunstgrave, som klubben har fordelt rundt om i landet.

gravprøve.jpg (43472 bytes)
10 Welsh'er fra Kennel Borchorst med deres ejere efter et besøg ved rævegraven.

Rævejagt i Wales - som den har foregået i århundreder.

Næppe mange andre jagtformer har bestået så uberørt af tiden, som den ældgamle jagt med hounds og terriers i de Walisiske bjergområder.

Hvis man f.eks. ser på en national race som Welsh terrieren, så mener man, at den har været brugt i organiseret jagt med houndpacks i omkring 200 år førend racen første gang blev udstillet i Pwlheli i Nord Wales i året 1884. Og selvfølgelig går forløbere til racen langt længere tilbage i historien.

welsh-ræv.jpg (18125 bytes)
Billedet viser ræv og welsh,
taget fra Daniels "Rural Sports", 1801.
Allerede i året 1450 skrev en lokal poet et hyldestdigt til racen:

"A black, red-bellied terrier bitch
to throttle the brown Pole-cat
and tear up the red Fox"

En barsk natur kræver sin Jagthund

Bjergområderne i Wales er meget ufremkommelige, med forvitrede klippestykker som ligger hulter til bulter, dybe slugter og stejle bjergsider. At jage i et sådant terræn kræver stor erfaring og udholdenhed fra både hundenes - og koblets Masters side.

Formålet med jagten er at holde bestanden af bjergræve i skak, som er en stor variant af arten. Mange små landbrug har deres fåreflokke gående på græs i området og ræven går naturligvis ikke af vejen for et lille lam.

Dette kan kræve store ofre og økonomiske byrder for bønderne og derfor foregår jagten på samme måde og med samme formål som for århundreder siden.

Naturligvis er der ikke så mange packs som for bare 50 år siden, men alligevel er der brug for packs som gennemjager områderne i 3 af ugens dage!

Man ved med sikkerhed at der eksisterede et pack med Otterhounds og WT i Ynysfor omkring år 1760, som var ejet af en familien Jones.

welsh-ræv2.jpg (23496 bytes)
"Terriers" malet af Howitt, fra Rev. Thomas Smith's The Naturalist's Cabinet 1806

I dag, mange generationer senere, møder vi "The Nantcol Valleyhounds", som blev etableret så sent som i 1975 af Master og Huntsman Mr. Alan Owen, som jager i selv samme område: The Yngsfor Territory.

Et Pack

Til rævejagten i Snowdonia benyttes en kombination af et kobbel Fox hounds, kaldet et pack. En Fox hound er en middelstor drivende jagthund.

Den Foxhound som er udviklet i disse uvejsomme områder, er mindre og lettere bygget end de typer som jægerne på mere plant terræn i andre dele af øriget benytter.

Dens poter er hareformede i stedet for katteagtige, idet det giver hunden et bedre fodfæste på de stejle skråninger.

Fox houndens opgave er at fange færten af byttet og at indkredse det. Imidlertid ville der ikke blive nedlagt mange ræve, hvis ikke jagtteamet også bestod af et pack af ivrige og energiske gravhunde, i dette tilfælde Welsh - og Fox terriers.

rytter.jpg (29236 bytes) "The Duke of Beaufort's Hunt". Rytteren er Mr. Will Long, Huntsman, på hesten "Milkman". Sammen med "pack'et" af Hounds løber en Welsh terrier
(i cirklen). Billedet er lavet af Charles Hunt ca. 1850.

Disse racer er naturligvis kun avlet med det formål at være gode arbejdshunde og der er derfor en vis divergens mellem udseendet på jagtlinier og mere udprægede eksteriørlinier.

Således minder Foxen mere om en Jack Russel terrier og WT mangler den prydelige skæg - og benhårspragt, som er så køn, men sikkert yderst upraktisk på en jagthund, som velsagtens også slider dem af.

Welsh terriers fra omkring århundrede skiftet malet af Maud Earl. Bemærk, at de to hunde til venstre: CH Brynhir Ballad og CH Brynhir Buxom også er eksteriør champions. De to andre, Amazon og Badger's Wraith er ikke udstillede. gl-med 4.jpg (31011 bytes)

Jagten

Måske er en af de få ændringer fra fortidens jagter op til nutidens, at jægere og hunde kører i bil ud til det aktuelle jagtterræn.

Hjemme i kennelen er der larm og forvirring på gårdspladsen indtil det øjeblik, hvor bilerne kan begive sig på vej.

Hundene elsker deres arbejde og man forstår bedre hvorfor vores kæledyr også har et betydeligt behov for aktivitet og arbejde, når man tænker på, at sådanne packs arbejder fra morgen til aften i al slags vejr og under vanskelige forhold - og stadigvæk altid længes efter dette: afsted !

Jagten er meget primitiv kan man sige, idet en vellykket jagt ender med at hundene gør kål på byttet. ( En afslutning på jagten som har været forbudt i DK siden forrige århundrede og i dag også mønstrer mange modstandere i GB).

Det har altid været et af WTs eneste jagtmæssige handicap, at den har samme farver som ræven, hvorimod den plettede Fox ikke så nemt bliver opfattet som værende byttet, når hund og ræv går af graven.

Mangen en ulykkelig jæger har derfor set sin bedste udsmider komme op, og i et øjebliks ophidselse og forvirring i packet, blive taget for værende ræven. Her er intet at gøre, hundene har lært at drive byttet og at smide det ud, men ingen kan forlange lydighed eller tilbageholdenhed i situationen og resultatet er givet på forhånd. Heldigvis er det en sjælden foreteelse.

Men jagten er bestemt heller ikke ufarlig for jægerne og en Master fra "The old Ynysfor Hunt", blev således dræbt på en jagt og Blencathras Huntsman blev ramt af en nedstyrtende klippeblok og skadet for livet ved en anden lejlighed.

I modsætning til Fox hound packs, der hele dagen afsøger området på fri fod, så holdes terrierne i snor, således at de kan spare på kræfterne til de skal sættes ind på graven.

cymro.jpg (35764 bytes) Den eneste som ikke holdes i snor er "Cymro" (foto), en 17 år gammel Daeargi Cymraeg, som en Welsh Terrier hedder på walisisk. Hun er jægernes yndling og at hun stadig i sin høje alder, er i stand til at følge med på en dags jagt, siger mere end mange ord om racens robusthed og livsmod.

Som opdrætter af racen er det en helt speciel fornemmelse, at have den erkendelse, at racen den dag i dag fungerer i samme område og med samme formål, som for mange hundrede år siden.

Her er ikke tale om blot at opretholde nogle instinkter for eftertiden, der er nemlig brug for dem hver eneste dag og med lige stor succes gennem tiderne og forhåbentligt til alle tider.

Ingrid Borchorst

Kilder: Tom Horner : Terrier of the world, by Faber and Faber Limited.
David Edelsten: According to ancient lore. Country Life, Oct.8-92

 Ingrid & Carl Borchorst  · Køgevej 42 · 4672 Klippinge
Stevns · DENMARK ·
Tlf: +45 5657 8616 ·  FAX: +45 5657 8600
MAIL · Find os